Gecertificeerde vis

CVO streeft naar een duurzame beroepsvisserij door:
1)       zich in te zetten voor het certificeren van visserijproducten met internationaal erkende duurzaamheidslabels, zoals de Marine Stewardship Council (MSC) en Friend of the Sea (FOS).
2)       actief te zijn in de afzetbevordering van gecertificeerde vis van de leden van de bij de CVO aangesloten PO’s.

MSC

De Marine Stewardship Council (MSC) is een internationaal, onafhankelijk keurmerk dat garant staat voor een goed beheerde, duurzame visserij. De criteria die MSC stelt aan een duurzame visserij besteden aandacht aan (1) de toestand van het visbestand, (2) de effecten van de visserij op het ecosysteem en (3) het beheer. De beoordeling van deze criteria vindt plaats door een onafhankelijke derde partij. Deelname aan het proces is vrijwillig en op initiatief van de visser.

Een MSC certificaat geldt voor een bepaalde combinatie van vissoort, vistechniek, maaswijdte en vangstgebied, een zogeheten UoC (Unit Of Certification). De UoC wordt door de certificerende instantie langs de verschillende criteria van de MSC standaard gelegd en beoordeeld. Alleen als de beoordeling boven een bepaalde grens uitkomt ontvangt de visserij het MSC certificaat. Gelijktijdig met het certificaat ontvangt de visserij nog een aantal verbeterpunten, de zogenaamde condities. Deze condities dienen er toe om te verbeteren op die criteria van MSC waar de visserij lager op heeft gescoord. Jaarlijks komt de certificerende instantie langs om de voortgang op deze verbeterpunten te bekijken.

Het beoordelingsproces bestaat uit verschillende stappen, waarbij veel ruimte wordt geboden aan de input van verschillende belanghebbenden. Het proces kan 1 tot 1,5 jaar in beslag nemen. MSC-gecertificeerde vis is te herkennen aan het logo op de verpakking en is onder andere verkrijgbaar bij detailhandel of supermarkt. Het MSC keurmerk is alleen toepasbaar op wild gevangen vis en omvat geen gekweekte vis. Na vijf jaar gebruik te hebben gemaakt van het MSC certificaat moet de visserij opnieuw een beoordeling doorlopen.

Momenteel zijn er 12 visserijen in Nederland MSC gecertificeerd. Twee van deze certificaten zijn aangevraagd en verkregen door de CVO. Het gaat om de volgende visserijen:

Visserijtechniek Maaswijdte Vissoort Vangstgebied Datum certificaat Meer informatie
1 Garnalen Garnalen 12-12-2017 MSC garnalen
2 Twinrig,   outrig, flyshoot Twinrig/outrig   80mm+, Flyshoot 100mm+ Schol,   Tong ICES IVa, IVb, IVc 20-12-2012 MSC twinrig, outrig, flyshoot

Meer informatie MSC

MSC algemeen
Stappen in het beoordelingsproces van MSC
Overzicht Nederlandse MSC certificaten
CVO MSC traject garnalenvisserij

FOS

Friends of the Sea (FOS) is een onafhankelijk keurmerk voor duurzame visserij en aquacultuur. De criteria voor duurzame visserij richten zich op (1) de toestand van het visbestand, (2) de hoeveelheid discards in de visserij, (3) de bijvangsten van kwetsbare soorten, (4) de impact van de visserij op de zeebodem, (5) beheer, (6) sociale omstandigheden en (7) reductie van de Carbon Footprint. Producten en hun herkomst worden beoordeeld langs de standaarden van FOS door een onafhankelijke internationale certificerende instantie. Producten van visbestanden die overbevist zijn, kunnen het FOS-label niet ontvangen. FOS-gecertificeerde producten zijn er op alle continenten en bevatten onder andere de meest verhandelde vissoorten en vismeel, visvoer en Omega-3 visolie. Meer dan 50% van de FOS gecertificeerde producten zijn afkomstig uit de kleinschalige of artisanale visserij.

Momenteel zijn er een aantal visserijen in Nederland FOS gecertificeerd. Twee van deze certificaten zijn aangevraagd en verkregen door de CVO. Het gaat om de volgende visserijen:

Visserijtechniek Maaswijdte Vissoort Vangstgebied Datum certificaat Meer informatie
1 Staand want 90-100 mm Tong, tarbot, griet, schar en kabeljauw ICES IV April 2013 FOS staand want
2 Twinrig of quadrig 80 mm Noorse Kreeft ICES IV April 2013 FOS Noorse Kreeft

Meer informatie FOS

website FOS algemeen

europees-visserijfonds-investering-in-duurzame-visserij